Betyg: 5.00 (1 röster)
Artikeln försöker reda ut vad som gäller vid reparation och om- och tillbyggnad av en CE-märkt båt. Vissa kan nog tycka att jag (Mackey) tolkat lagen som faan tolkar bibeln, men om du följer detta så slipper du problem framöver.
Många tänker att det är väl självklart att man får reparera, bygga om och ändra den båt man äger, men riktigt så är det inte om man äger en CE-märkt båt. Du får reparera båten med samma eller likvärdiga delar som de trasiga och du får bygga om sådant som inte regleras genom EU-direktiv. Du får också bygga om och bygga till sådant som regleras i EU-direktiv, men nu blir det lite krångligare. Om du gör, eller låter göra, en sådan om- eller tillbyggnad måste de EU-direktiv som finns följas och båtens handlingar måste kompletteras. Se till att göra dessa kompletteringar löpande så får du mindre problem den dag båten ska säljas.
Det lite oklart vad du som privatperson måste göra vad gäller dokumentation och vilket ansvar du får. Utredning pågår!
1998 blev det lag på att alla fritidsbåtar (med vissa undantag) mellan 2,5 m och 24 m som tillverkas eller importeras f.o.m den 16 juni ska vara CE-märkta, eller egentligen ska tillverkaren intyga att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Det brukar i dagligt tal kallas för att man CE-märker produkten.
Om du har en CE-märkt båt ska det finnas en väl synlig tillverkarslylt med det karakteristiska CE-märket
Skylten ska förutom CE-märket visa vem som är tillverkare, båtens modell, vilken konstruktionskategori båten är provad efter samt max antal tillåtet personer ombord, max last (inkl. ev. utomborsmotor) och vem som gjort ev. kvalitetskontroll. Skylten ska vara monterad så att verktyg krävs för att ta bort den, inga klistermärken alltså.
Det ska också finnas två handlingar på svenska till båten;
Dessa handlingar är säljaren skyldig att tillhandahålla, enkelt när båten köps ny, men svårare vid köp av en begagnad och kanske om- och/eller tillbyggd båt.
En CE-märkt båt ska ha ett skrovidentifikationsnummer, en CIN-kod (exempelvis SE-ABCEN88TC001). CIN-koden visar när, var och av vem båten är byggd. Numret ska finnas i aktern på båtens styrbordssida under relingslisten. Samma kod ska också finnas på ett undangömt ställe på båten.
En båt som importerats och CE-märkts i efterhand har en kod som börjar medd SE-IMP.
Läs mer om CNI-kod HÄR.
Det kan underlätta för polisen om du har CIN-koden om båten blir stulen.
Om din båt inte är CE-märkt får du väl nästan göra vad du vill hur du vill. Det är ju ändå lämpligt att följa gällande lagar, inte minst för din egen skull. Dessutom blir det sannolikt lättare att sälja båten om den upplevs som schyst och fräsch när det gäller sådant som omfattas av dagens lagstiftning.
Följande gäller för en CE-märkt båt.
Du får alltid reparera och ersätta sådant som går sönder med likvärdiga delar och du behöver inte göra något mer. Ett problem kan ju uppstå om den trasiga delen inte längre finns att få tag i, då gäller det att kolla upp reglerna så att du ersätter den trasiga delen med en annan som är godkänd. Följande produkter omfattas av reglerna för CE-märkning av fritidsbåtar;
Dessutom finns EU direktiv om elsäkerhet (lågspänningsdirektivet och EMC-direktivet) som även de ska följas, läs HÄR.
Du får också bygga om och bygga till sådant som inte är reglerat enligt ovan utan att göra något särskilt, bara du följer gällande lagstiftning. Lägga teak-durk i sittbrunnen får du göra utan vidare, men om du ska byta ratt eller motor måste du börja undersöka vad som gäller.
Du får inte bygger om eller bygger till sådant som regleras genom EU-direktiv utan att följa dessa direktiv och komplettera båtens CE-dokumentation. Du får alltså bygga om, ändra eller komplettera din CE-märkta båt med nya system, ny motor, mm, men om du gör det ska du - eller den du låter göra jobbet - följa gällande lagstiftning. Det är inte så krångligt...
Om du låter någon annan bygga om, ändra elle komplettera system i båten så se till att du får en komplettering till instruktionsboken (inklusive riskbedömning) och en försäkran om överensstämmelse. Förvara en kopia av dessa dokument i båten och spara originalet hemma.
Om du gör jobbet själv
Börja med att kolla upp vilka EU-direktiv (lagar och regler) som finns för det du vill göra. En del har skrivits tidigare i artikeln och du bör hitta allt här, http://www.transportstyrelsen.se/sv/Sjofart/Fritidsbatar/CE-markning/Regler/
Dessvärre är det inte alltid så lätt att förstå vad som gäller så om det är något du undrar övers så ta kontakt med Transportstyrelsen. Transportstyrelsen övervakar att EU-direktiven följs och ska då även kunna besvara frågor.
Se sedan till att du följer dessa lagar och regler.
Kolla om du behöver någon utomstående som testar/godkänner det du ska göra. Detta står skrivet i själva lagen om det krävs några tester av utomstående.
Skaffa ev. godkännanden. Detta är troligen inte aktuellt för 99,9 % av allt vi båtägare kan hitta på med våra båtar.
Dokumentera det du gjort, vilka lagar och regler du följt, skriv en enkel användarinstruktion och gör en riskbedömning. Spara en kopia på detta material tillammans med båtens övriga CE-dokument ombord och behåll ett original hemma. Beskriva det som är gjort, vilka regler du följt och göra en instruktion är oftast inte svårt. Det som kan ställa till problem är riskbedömningen. Gör så här...
Hitta riskerna. Börja exempelvis vid stickkontakten för landströmsanslutningen och följ systemet. Hitta på vad som kan gå fel, kontakten vänds fel (om du har en vanlig stickkontakt), man skär i kabeln, en hund kan bita i kabeln, det blir kortslutning i utrustningen som ansluts ombord, etc. etc. Hitta på vad som hellst, inget är fel.
Värdera riskerna och prioritera. Om du följt gällande lagstiftning borde du inte hitta några risker, men... Gå i alla fall igenom allt du kommit på som skulle kunna inträffa och beskriv vad som händer i just ditt fall och vad du gjort för att skydda liv och egendom mot dessa risker. Lägg med denna riskbedömning i dokumentationen.
Bestäm dig för om du vill ändra något, tex. komplettera med säkring på nollan när du kommer på att det inte finns någon säkring om en vanlig stickkontakt vänds fel vid anslutningen i land.
Gör de ändringar du vill göra. EG-direktiven är minimikrav, man får göra saker säkrare.
Glm inte bort att komplettera dokumentationen med de ändringar du gjort.
Så var det klart...
Som ursprunglig tillverkare är det nu man ska sätta upp CE-märket. Som info så får man inte sätta CE-märken på saker som inte ska CE-märkas.
Mackey